fredag 25 januari 2013

Barn behöver böcker

Böcker är bra för utvecklingen dom ger både glädje, kunskap, tröst och skratt. Det stimulerar språkutvecklingen och ger näring åt fantasin. Barnen får höra den välbekanta rösterna samtidigt som dom lever sig in i böckernas värld. Genom att sen plocka fram barndomsböckerna sen man var liten väcks många starka minnen fram om hur det var när dom var barn. 
Börja läsa för barnet redan i tidig ålder, det kan räcka med bilderböcker/pekböcker som ingår i nattningsritualen eller bara högläsning från någon enklare bok. Dom yngsta barnen ser det som en närhet och samvaro tillsammans med den vuxna. Det är viktigt att fortsätta läsa högt för barnen även fast som lärt sig läsa själva eftersom det är svårt för dom nyblivna läsarna att få ett klart sammanhang. 
Astrid Lindgrens böcker är självklara, dom är översatta till mer än sextio olika språk och folk läser dom fortfarande dagligen. Vart hittar man böcker? 

  • Bokhandeln - där hittar man ofta dom nyutkomna böckerna.
  • Boklådor hemma - du kanske har böcker hemma sen du själv var liten som du kan ta fram och läsa.
  • Särskilda barnboksantikvariat - det finns bara på ett par ställen i landet där man kan hitta böcker sen väldigt lågt tillbaka. Till dig som vill drömma sig tillbaka..
  • Biblioteket - Jättebra och både kul för barnen att själva gå och låna sina egna böcker. 
  • Bokklubbar - på Internet, där man kan beställa och få det hem levererat direkt i låda. 
Quiz
http://quiz.passagen.se/showQuiz.do?id=3942Källa: 
Lärande och utveckling
Tove Philips
Gleerups, 2011

Barnkonventionen artikel 28:
Varje barn ha rätt till utbildning. Grundskolan ska vara gratis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.