torsdag 24 januari 2013

4-åringen

Jag ska skriva lite om 4-åringen och om dess utveckling

4-åringen börjar bli mer och mer medveten om omgivningen och om sig själv. Den inser att den kan mer saker och blir glad och glädjefylld när den klarar saker den trodde den inte skulle kunna klara av tillexempel att cykla utan stödhjul

Att göra saker själv vill 4-åringen alltid. Borsta tänderna och klä på sig kläder är bara en av fåtal saker den kan göra själv. Att gunga gunga är alltid roligt och nu kan 4-åringen göra det själv. Man behöver inte fart av någon, man är stor nog att göra det själv. Man ska gunga så högt man kan och helst stå och balansera på gungan. Grovmotoriken ökar drastiskt och blir bara bättre och bättre. Man kan spela fotboll, klättra i träd och klättra på stora lekställningar. 

Finmotoriken utvecklas den också. Nu kan barnet ringa av cirklar, rita ett streck tvärs över pappret och trä stora pärlor på tjock tråd. 

4-åringen börjar även bli mer bestämmande och vill mer eftersom den är stor flicka/pojke. Barnet börjar ta mer och mer frihet på vissa saker som man blev tillsagd till förut tillexempel att man kan ta av sig mössan när man vill om den är varm eller jobbig men när man var liten så var man tvungen att ha den på. 

Barnet lär sig även mycket mer nu och blir mer och mer nyfiken på livet. "Varför" frågan är mer viktigt nu än någonsin förut. Barnet vill verkligen veta svaret och få reda på så mycket information som möjligt tillexempel hur man blev till, vart man kommer ifrån och vad som händer när man dör.

Vid den här åldern brukar även bästisförhållanden komma till. Man skaffar sig en riktigt bra vän som man vill vara med jätte mycket. 

Lekarna blir mer och mer organiserade. Man börjar sätta upp regler och ett tema för leken. Barn lever sig in väldigt bra i lekar och kan sitta och leka samma lek med samma tema i timmar. 

Nu är även barnets värld blandad med fantasi och sunt förnuft. Barnet vet att om man stoppar ner ett frö i jorden och sen vattnar så blir det en växt det dem kanske inte tänker på är att om dem stoppar ner en kotte i jorden och vattnar så kan dem fortfarande tro att det är en blomma som kommer växa där. 

Barnet är väldigt bra på att följa regler vid den här åldern. Dem vet att dem ska kolla innan dem går över vägen så att det inte kommer några bilar eller gå på rätt sida av vägen. Men reglerna är inte djupare rotade än att om bollen åker ut på vägen så har barnet inte alls tid att kolla om det kommer några bilar utan springer bara rakt ut på vägen för att hämta bollen. 

Källa: Stora boken om barn
          Kristina Hofsten, Lena Lidbeck
          Prisma 2008


Dental Hygene
Av: .Larry Page
CC BY
Bearbetad av: Johanna Lewander Jacobsson

"Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör henne/honom. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad."
Tagen ur Barnkonventionen

Quiz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.