fredag 25 januari 2013

3-åringen

En 3-åring har inga svårigheter att hamna i centrum och få uppmärksamhet. Att vara 3 år gör att man lever i en stabilare värld än för ett halvår sedan. Som 2-åring hade man fullt upp med att få sina viljor igenom men som 3-åring har man blivit mer samlad som person. Hen är allt tryggare med sig själv och riktar sin kraft och intresse utåt. Nu är det inte lika mycket "jag vill" och "kan själv" för att övertycka. Som 3 år klarar man av de vanligaste vardagsbestyren på egen hand.

Stort självförtroende:
De flesta 3-åringar på förskola och när hen har vilat klart tar hen på sig sin skjorta och knäpper knapparna själv. Många pedagoger och föräldrar blir fascinerade över att de klarar det alldeles själv. När man har fyllt 3 år så kan de mycket mer än vad föräldrarna tror. De kan bland annat cykla på en trehjuling, hoppa jämfota, halsa ur en flaska samt gå på toa själv men dock med lite assistans. De klarar att servera sig själva på lunch och äta med kniv och gaffel olika grytor.
3-åringar är oftast torra och de klarar av toalettbesök på egen hand med lite hjälp. Många 3-åringar har fortfarande blöja på natten.

Ritualer:
En 3-åringar har mycket bestämda uppfattningar om hur saker och ting fungerar. 
Som 2-åring var allt som ett enda mysterium, men när man blir 3 år så faller allt på platsSom 3-åring vill man ha ordning och reda på sina egna saker, barnen vill att sakerna ska ligga där de la sakerna och ingen får röra dem. Det är ett fenomen som vuxna inte förstår sig på. Deras sätt på "ordning och reda" är att lägga leksaker överallt i hela huset och låter jackan ligga där den togs av. Allt ska vara där barnet la sina saker och det ska alltid vara så. De gör så kallad egna rutiner för när de ska få saker och ting.

En 3-årings rutin kan se ut såhär:
  • Vaknar klockan fyra på morgonen.
  • Vill ha en smörgås (han får det men föräldrarna tycker inte om det är någon bra vana att äta klockan fyra på morgonen. De vill inte strida om saken så tidigt på morgonen). Samling på förskolan.
  • Utelek, lunch, vila, mellanmål.
  • Kompisarna är viktigt för barnen och de formar sin egna personlighet medan de tryggare. Det förekommer mycket "parallellek" som är att man sitter bredvid sin kompis och leker med exakt samma sak men för sig själv. Rollekar blir allt vanligare för 3-åringen och det pågår i långa stunder. 

Ordförrådet växer:
Bearbeta sina känslor i lekar. En 3-årings största glädje är språket och att kunna tala. De lär sig nya ord och använder dem. Barn lär sig visor, sagor utantill. De lär sig tidskillnader som "då", "sedan" och "idag". Fast det finns några ord som kan göra de förvirrade med tiden t.ex. "igår" och "imorgon"


Källa: ur Stora boken om barn sida 281-284 av Kristina Hofsten och Lena Lidbeck, Prisma 2008


Testa dig på Quiz: http://quiz.passagen.se/showQuiz.do?id=3944

a hat, a birthday crown and a three year old called ella


Attribution


1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.