torsdag 30 maj 2013

Barnmisshandel är när en vuxen person utsätter ett barn för fysiskt eller psykiskt våld, sexuella övergrepp, kränkningar om hur dålig barnet är eller liknande.

  • Fysiska våld kan vara att den vuxna personen slår, sparka eller bränner barnet eller liknande och utför all sorts fysiskt våld som finns.
  • Psykiskt våld är att de kan isolera barnen/barnet, att de kan frysa ut dem ifrån allt som de vet att de bestraffas för saker de inte gjort eller liknande.
  • Sexuella övergrepp är att t.ex en vuxen tvingar barnet till sex, smekningar och andra obehagliga sexuella ting om inte barnet är med på.
  • Försummelse är att en vuxen skadar eller äventyrar en barns hälsa eller kärlek som förstör dem inombords och deras hälsa försämras allt efter. Lagen säger attOm vuxna misstänker att ett barn far illa så ska de genast försöka göra någon förändring, det kan vara från att prata med barnet, föräldern eller liknande till att prata med de sociala eller polisen som då får göra en utredning och hjälpa till så att barnet får det så bra som möjligt. De kan också ta upp på skolmöten eller så om personens förälder är där och prata med den om det, för att se till så att någonting mer inte händer det stackars barnet.

Det ett barn kan göra det är att försöka prata med sina föräldrar om det och försöka förstå att det som händer är fel, att hen inte mår bra och att de kommer sitta kvar föralltid och så. Annars finns det folk på skolan, eller förskolan som barnet kan prata med och då tar de genast upp det med en högre makt som då hjälper barnet direkt för att det inte ska vara så längre, en utredning måste alltid göras om det är så att ett barn inte mår bra. Om ett barns vän far illa så kan man som vän berätta det för sina egna föräldrar som på så vis gör någonting åt det, annars att man säger till barnets lärare om det att personen inte mår bra för att den blir t.ex. misshandlad i hemmet, och det blir direkt skillnad.
Av: IMG_26
CC BY

Alexander Fagerström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.