tisdag 23 april 2013

Barnkultur


Barnkultur är viktigt för barns utveckling, livskvalitet och lärande. Barnen måste få lära sig att få vara barn och inte bli vuxna i förtid. Barnen måste få utvecklas efter deras intressen och inte bli tvingade. De ska ha till exempel ha rätt till att få läsa skönlitteratur i deras smak. Barnen är vår nästa generation, de måste få utveckla sin egna kultur och identitet.


Barn som har stor tillgång till böcker har stor fördel för deras lärande och utveckling. Att barn får öva sig på att läsa betyder inte bara att dem klarar skolan bättre utan att dem även kan använda sig av det på fritiden. All typ av läsning är bra, den är bra för att lära sig meningsuppbyggnad eller om man kommer från ett annat land och vill lära sig svenska. Man lär sig även nya ord och om man inte förstår ett ord kan det vara bra att ha en ordbok hemma som barnen kan kolla upp ordet i och kan lära sig det. Läsning ger stimulans till hjärnan och är även allmänbildning om man läser faktaböcker.  Barn som inte gillar att läsa kan man göra det lite roligare för. Som att t.ex. börja med att läsa en tidning (typ, Kalle Anka), Det är mycket roliga bilder och inte så mycket text. Sen kan man höja ribban med att börja läsa böcker med bilder och när då de är kul kan barnet börja läsa böcker utan bilder. För barn kan bilder vara viktiga men det kan också vara bra att välja böcker som har bilder på varannan sida. Barnet kan då lära sig att vara uttålig med texten och läsa mer på en gång.  

Alla barn ska ha rätt till att klä sig hur de vill oavsett vilken religion de har och kultur de lever i. De ska ha rätten till att få gå i vissa kläder som är motsatsen till vad deras religion säger. Det är viktigt att få visa sin identitet genom mode. Att få ha rätt till att vara sig själv gör att man stärker sin självkänsla.  I barnkonventionen artikel 13-15 står det ‘’Varje barns rätt till yttrandefrihet, tankefrihet, religionsfrihet och föreningsfrihet ska respekteras.’’  det vill säga att man ska ha rätt till att säga vad man själv tycker. Du ska få ha yttrandefrihet med att klä dig i det mode du själv känner dig bekväm i. Man ska bli respekterad av sina nära och kära.

Alla barn ska kunna få
sporta för att deras grovmotorik och fysik ska bli bättre ät bra för deras utveckling. Sport är till mesta del en lag sport t.ex. fotboll, innebandy och hockey då lär man sig att samspela och de är mycket av samarbete i ett lag. Man ska kunna lyssna på sina lagkamrater och ta till sig kritik utan att tjafsa emot den som ger kritiken. Sen ska man  försöka jobba på det man har blivit kritiserad för, sen kunna fixa det på nästa träning eller match. Sen kan det vara bra att  man också ska kunna ge positiv feedback till sina kamrater i laget så det inte blir en dålig stämning i sitt lag.

Tips
kan vara att t.ex. skaffa ett bibliotekskort eller om man bor här i Stockholm och ta med sitt du barn till Kulturhuset, där finns det massor av olika avdelningar för alla olika åldrar. Om ni klickar på ordet Kulturhuset kommer du till alla inlägg som vi har skrivit om alla olika avdelningar dem har.
Låt ditt barn utforska sin identitet  och stil. Ditt barn kommer förmodligen gå emot dig och inte vilja det du säger om du tvingar ditt barn till någonting, då kommer du ingenstans med eran kommunikation Acceptera ditt barn och låt ditt barn vara sig själv, försök att inte ändra på ditt barn när den vill hitta sin egen “grej”.
Ditt barn ska få sporta vilken sport den vill utan att känna press från ens föräldrar. Sporta är en bra erfarenhet för barn eftersom dem får lära sig att sampela och samarbeta även att jobba i grupp.
Bild: Hitta i kulturhuset
CC BY NC ND
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.