tisdag 23 april 2013

Barnkultur

Barnkultur kan uppfattas på många olika sätt, det kan vara allt ifrån böcker till samhället och mycket mer. Vi tycker att barnkultur har en stor roll i barnets utveckling, livskvalitet och lärande. Det är många barn som inte får tillgång till barnkultur och vill därför framföra varför det har en sådan stor roll i barnens liv.

Vår första åsikt till varför vi tycker barnkultur är så viktigt, ligger till grund för barnens rättigheter i samhället. I barnkonventionen står det att “Ett barn som tillhör en minoritet eller ursprungsbefolkning har rätt till sitt språk, sin kultur och religion”. Sverige har ett väldigt mångkulturellt samhälle och vi tycker att oavsett ursprung, kultur eller religion så ska alla ha rätt till samma möjligheter och levnadsstandard. I många skolor blir det ofta problem när man kommer från ett annat land och har en annan ursprung, det får ofta barnen att känna att dom inte passar in. Det är väldigt viktigt att förstå varandras kulturer, hur andras normer och värderingar ser ut och funkar. Vi tycker att det är jätteviktigt att barnen förstår att alla är olika.

Vi tycker även att böcker ligger till grund för barnkulturen, det hjälper till under barnens utveckling, både för att lära sig läsa, skriva och stava. Barnkulturella människor tycker att det är lika viktigt som att äta näringsrik mat som att läsa och vägleda barnen till bra böcker, det håller vi med om. Böcker är bra för utvecklingen, de ger både barnet glädje, kunskap, tröst och skratt. Böcker stimulerar även språkutveckling och ger näring till barnets fantasi. Tillsammans med dom yngsta barnen så skaffar man sig en närvaro och samhörighet tillsammans med den vuxna. Som ni ser ovanför så finns det många skäl till varför man bör läsa böcker.

Under den fria tiden som barnen har efter skolan tycker vi att sport är en utmärkt idé att sysselsätta sig med. Det finns flera olika sporter att välja mellan, det kan vara allt ifrån enskilda till lagsporter. Under de olika aktiviteterna får barnen både öva upp sin grovmororiksamspelet tillsammans med andra och framför allt så tycker barnet att det är kul. Fritidsaktiviteten bidrar även till hälsan och barnets välbefinnande, många barn med ADHD ser idrotten som någonting dom lever för. Många barn behöver denna motion och rörelse, många kommer ner i varv på kvällen lättare och framför allt så får dem träna upp sin sociala förmåga tillsammans.

Det finns mycket mer skäl till att barnkultur är viktigt, här är bara tre av många skäl till varför barnkultur är viktigt. Barnkultur stöter man på varje dag under sin vardag även fast man inte själv är medveten om det. Den största utvecklingen sker under barnets första sex år i livet och redan från start finns barnkulturen med i bakgrunden. Se till så ditt barn från tillgång till många böcker och en aktiv fritid tillsammans med andra.Book Week display at HJ Daley Library
Campbelltown City CouncilAttribution

Barnkonventionen nr 27, Varje barn har rätt till skälig levnadsstandard.
Källor : Lisa och Ellinor egna åsikterInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.