fredag 22 februari 2013

Räddningsväst, cykel, skateboard, inlines, sparkcykel och hjälmar.

Räddningsväst
En räddningsväst funkar så att den håller dig flytande men du måste själv hålla balansen. Om du ska köpa en räddningsväst så rekomenderas de att man ska köpa en med CE-märkt och varför man ska göra det är att uppfyller de europeiska kraven i säkerhet och funktion. Om du ska köpa en begagnad väst så kontrollera så den inte är äldre än sju år, kolla att allt är i bra skick.  Ett tips är att du kan träna ditt barn med räddningsvästen på i en pool eller något liknade så den vet hur det funkar om det skulle ske om man hamnar överbord om man åker båt eller flygplan. Västen tillverkas i färgerna gult, orange och rött.

Cykel 
När det är dags för ditt barn att börja cykla så behöver den din hjälp att hålla balansen och de kan du göra genom att ha en slags pinne som man kan stoppa ner precis framför bakhjulet för att kunna lättare hjälpa barnet. När barnet har lärt sig cykla själv så är de inte riktigt trafikvana för de kan glömma bromsa eller styra undan från en fara så de kan cykla in i en vägg eller dundra ner från en trappa så i början så får ni föräldrar följa med om ditt barn vill cykla så ingenting händer. Ett tips är att inte köpa stödhjul för barnet får fel kurvteknik och fel balans.


Skateboard, inlines och sparkcykel
Skateboard: En bra tid för barnet att börja med skateboard är mellan 5-6 år, det funkar med en billig bräda till att börja med och den ska helst vara bred så den hittar balansen och lär sig snabbare. Skydd till skateboard är att den ska ha hjälm, knäskydd, handledsskydd och armbågsskydd.
Inlines: Det kan vara bra att barnet kan åka skridskor innan den sätter på sig ett par inlines. För dem minsta barnen har inlines en kloss bakom de sista hjulet så de kan bromsa på ett säkert sätt. Ett tips är att köpa förra årets modell. Sen ska de ha skydd som uppfyller kraven för inlines.
Sparkcykel: De rekomenderas inte till barn som inte har fyllt sju för det är för hög fart och de kommer ha svårt att vejja och manövrera för ett barn.

Hjälm
En småbarns hjälm är gjord så att ser ut som en cykel hjälm men den har ett grönt spänne som öppnas vis belastning om nu barnet fastnar i en gren om den klättrar i träd med hjälmen på och då öppnas hjälmen så den inte ska skadas. Köp en CE-märkt hjälm för att dem uppfyller europeiska kraven för säkerhet och fuktion. Hjälmen kan ha osynliga skador som gör att den inte funkar och de gör att den inte skyddar huvudet lika bra som en hjälm som är ny och inte har skador, det är därför man inte ska köpa en begagnad hjälm.

Olika hjälmar:
  • Småbarnshjämen- Kan användas till allt dem gör, cykla, åka skridskor, inlines samt ridning.
  • Skidhjälm- Ska ha en kraftig stoppning och omsluta huvudet väl 
  • Ridhjälm- Hjälmen ska skydda panna, tinningen och bakhuvudet om de ramlar av och slår i skallen så ska hjälmen skydda.
  • Ishockeyhjälm- Ett tips är att de ska vara lätt för barnen.

my son the skater punkav: qwrrtyCC BY

Barnkonventionen artikel 31:
"Varje barn har rätt till lek, vila och fritid."Källa: Stora boken om BARN
Av: Kristina Hofsten & Lena Lidbeck
Prisma 2008

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.