torsdag 30 maj 2013

BarnmisshandelBarnmisshandel är när ett barn blir utsatt med olika kränkande behandlingar det finns fyra olika kategorier som visar på barnmisshandel.

  • Fysiskt våld det innebär att barnet blir slagen, knuffad, biten, sparkad, kväva ett barn och det finns massvis med exemplar på hur ett barn blir fysiskt misshandlad.
  • Psysiskt våld det är att barnet blir hånad, får orimliga bestraffningar och detta tar mycket krafter på att bli utsatt på detta sätt och det kräver ett stor uthållighet för ett barn ska klara av detta på en längre tid om inte någon får reda på detta.
  • Sexuella övergrepp kan också användas när en vuxen är med sitt barn och den börjar smeka på barnet eller utför ett fullbordat samlag med sitt barn eller ett annat barn, blottning är också en av dessa exemplar som finns under detta begrepp.
  • Försummelse är det att en vuxen förstör ett barns utveckling eller deras hälsa genom att ge för lite omsorg, som t.ex. barnet inte får tillräckligt med mat, får inga nya kläder, får inte duscha så den luktar äckligt i skolan så den blir mobbad där osv.  

Det spelar ingen roll om man är vuxen eller barn det ända som skiljer sig från dem är att de vuxna vågar alltid säga till polisen eller någon annan som kan ta hand om detta ärende för de har mer mod i sig och viker inte ner sig lika lätt som ett barn gör. Men om ett barn får reda på att någon blir slagen eller liknade så kan den alltid gå till polisen om den vill eller vågar men om det inte skulle ha modet till det så ska de prata med sina förälder eller vänner som man verkligen litar på så de kan föra de vidare till polisen eller socialtjänsten.
av: bruce tuten 
CC BY 


Artikel 19 ur barnkonventionen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.