fredag 1 februari 2013

Utvecklingsperioder

En utvecklingsperiod är en period där man utvecklas mycket. Utvecklingsperioderna kallas även trotsåldrar.  Många kan tro att utvecklingsperioden för ett barn är till bara för att trotsa de vuxna, men där har många fel. Utvecklingsperioden är precis som det låter då barnen utvecklas och då händer mycket. Det som händer under en t.ex 2-3 åringens utvecklingsperiod är att man ofta säger ‘’jag kan själv’’, man utvecklar fin/grovmotoriken t.ex att man går i trappan normalt.

Man kan se att ett barn är inne i en utvecklingsperiod när barnet t.ex. äter mera eller mindre, sover som en björn eller sover oroligare, har humörsvängningar, är mer arg, trotsar, får utbrott eller är känsligare. Man kan också höra att barnet säger ‘’nej’’ väldigt ofta men det är för att barn vill vara självständigt och upptäcka på egen hand, inte för att jädras med en. Humöret varierar som en berg-och dalbana vilket betyder att det kan vara på top i första sekunden men sedan så kommer ett utbrott. Utbrottet kan vara allt från att en Legobit inte sitter där den ska eller att man år hungrig. Då kan det vara viktigt att veta att man inte ska starta en konflikt för en sådan liten grej.

Det finns många utvecklingsperioder under en människas liv. Under första året är det sju stycken. Nästa kommer vid två-tre år. Efter det är det sexåringens tur, sedan är det nioåringens följt av 12åringens utvecklingsperiod. Under tonåren avlöser dessa perioder varandra. I vuxen ålder kommer dessa perioder olika för olika personer.
Namn: Angry Kid
Av: Barekim
CC BY

NR 18:  ''Båda föräldrarna har gemensamt ansvar för barnets uppfostran och utveckling.''


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.