fredag 22 februari 2013

Sport och Fritid - Längdskidor, Pulka, Alpina skidor, Snowboard, Skridskor


By West Vancouver ArchivesMerilee Prior on skis CC BY

Längdskidor: Att köpa dom billigaste skidorna på marknaden är inte alltid det bästa alternativet eftersom att det inte är kul att åka på ett par dåliga skidor så därför rekommenderar jag att man letar efter ett par som är bra och man gillar.
Så vad är en bra barn skida?, det är ju inte så enkelt att veta som vuxen om man inte är intresserad av skidor, därför ska jag nu berätta vad som är en bra längdskida.
En bra barnskida ska vara lite smalare på mitten, det vill säga den ska ha midja, med hjälp av midja så blir det mycket lättare för barnen att svänga med skidorna samt att dom åker stadigare.
En annan sak som är viktigt är att skidan har spänst i spannet så att barnet orkar trampa ner spannet och får fäste i snön.
Skidorna ska vara vallningsfria och ha mönstrad undersida så att fästet blir bra så att inte barnet kan glida bakåt. Tänk på att mönstret ska bara gå från hälen och 40-50 cm framåt.
Den ska vara lätt, stark och tåla mycket.

Alpina skidor: Det minsta barnen ska börja åka utför med vanliga turskidor dvs allsidig skidåkning, med lätta skidor och mjuka skor som ger en bättre grund för utforskning. Men när barnet börjar på på allvar behövs förstås riktiga grejor. Det bästa skidorna dom kan ha är carvingskidor som har skarpt markerad midja som gör det lättare att svänga. Viktigaste av allt är hjälmen.

Snowboard:  Snowboard finns för 5-åringar och uppåt. Det är viktigt att snowboarden passar barnet i storlek. Eftersom det finns många dåliga snowboard är det viktigt att köpa ett känt märke från en sportaffär. Barnet ska ha skidhjälm och ha godkända handledsskydd.

Pulka: En lekpulka av plast ska ha inbyggd sits så att barnet sitter med böjda ben i pulkan, sitter det med raka ben finns det risk för att barnet kan bryta benen om det skulle åka in i ett träd eller liknande.
Sittsen ska vara upphöjd så barnet inte fryser om stjärten. Drar man barnet i längre sträckor kan det vara bra att ha något att sitta på tillexempel en filt eller liknande. Sätt alltid på barnet hjälm när det ska åka.
Dragpulkor ska vara långa så att barnet kan ligga ner och ha ett huvudstöd.

Skridskor: Det finns skridskor enda ner till storlek 24 men för att kunna åka skridskor så måste man kunna samordna kroppen, både ge sig själv fart och kunna hålla balansen och det brukar barnen lära sig när dom är 4 till 5 år gamla. Det bästa skridskorna för nybörjare är skalskridskorna. Det har ett skal av hård plast (som en slalompjäxa) och en mjuk innersko av cellplast. Sådana skridskor ger ett bra stöd för foten och hindrar fötterna från vika sig åt sidorna.

Barnkonventionen 31
 "Varje barn har rätt till lek, vila och fritid." Det vill säga att alla barn har rätt till att röra sig och få kunna ha en sport som hobby.

Källa: Stora boken om BARN
Av: Kristina Hofsten & Lena Lidbeck
Prisma 2008

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.