torsdag 24 januari 2013

Behavioristiska teorier

I ett av inläggen skrev jag om Behaviorismen och nu kommer fördjupningen om den Behavioristiska teorier.

Behaviorismen är kontroversiell teori som gjorde genomslag under olika perioder på 1900-talet. Grundläggande för Behaviorismen är synsättet om hur man ska uppfostras. Det är genom positiva och negativa förstärkningar alltså belöning och bestraffning som man uppfostrar sitt barn med. Behaviorismen är motsatsen mot det biologiska perspektivet

Betingning:

Betingning handlar om att lära in ett beteende genom att använda sig av yttre stimuli t.ex. ljud/ord, bilder, lukter. Det används bland annat när man dresserar hundar med att till exempel lära hunden ''sitt'' när du säger det.

1. Du säger "sitt" och håller en godisbit ovanför hundens huvud.

2. Hunden sätter sig ner, eventuellt hjälpt av att du trycker ner dess bakdel mot golvet.

3. Hunden får en godisbit och beröm. 

Efter några träningstillfällen har hunden lärt sig att förstå vad ordet "sitt" betyder och kopplar det till något positivt och sätter sig.

Beting går även att använda på människor också säger Behaviorismen. När barn belönas och bestraffas på sitt beteende så lär de sig snabbt vad som är rätt och fel. Men en kritiker säger att det är faktiskt inte så barnen lär sig vad som är rätt och fel utan de lär sig bara vad som händer för hur deras beteende är.
Källa: ur Lärande och Utveckling av Tove Phillips sida 62-63, Gleerups 2011 
Gesture, attitude, behaviour
By: Marc Wathieu
AttributionNoncommercialNo Derivative WorksInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.