torsdag 24 januari 2013

4-åringen, Tips!

Nu hade jag tänkt att ge lite tips till er pedagoger och föräldrar där ute som jobbar eller har en 4-åring som barn eller hur det nu kan vara.

Det först man måste ha och komma ihåg att tänka på är tålamod. 4-åringar är extremt nyfikna på allting och har många frågor och vill veta alla möjliga svar som du kan komma på. Förmodligen kommer det förstås komma följdfrågor som tillexempel "Varför är det så för?", "Men vem bestämmer det?", "Hur? Vad? Varför?". Många frågor som kanske är så svåra att svara på eller tar lite tid.

Sen har även 4-åringen mycket att säga. Den kan prata i 30 minuter om vad som har hänt på förskolan den dagen och ändå bara ha hunnit berättat hälften. Det är mycket dem vill berätta och mycket ovesäntligt säger dem som kanske inte ens hör till det dem egentligen berättar om. Där måste man bara lyssna och kanske ibland stänga av halvt.

Vid 4 års ålder börjar man även klara saker själv och man förstår att man är ett stort barn. Det är mycket övertygelse från barnets håll att den klarar att borsta tänderna själv eller att klä på sig själv och det gör barnet bara att det oftast tar dubbelt så lång tid. Frasen "JAG KAN SJÄLV!" kommer väldigt ofta. Då kommer vi åter tillbaka till tålamod. Att låta barnet ta sig tid och klara saker själva är jätte viktigt. Man måste dock välja när man ska säga ja eller nej. När man har en jätte stressig morgon och är sen till jobbet så kanske det inte är okej att barnet ska borsta tänderna och klä på sig själv men då man istället säga att: ikväll får du borsta tänderna själv och vika in kläderna själv i garderoben.

Att barn skaffar sig bästisar vid den här åldern är jätte vanligt. Bli inte rädd om dem får en konflikt och försökt defenitivt inte att lösa den för dem kommer lösa den själva efter ett tag och klara sig ur det. Det kommer stärka deras vänskap och dem kommer förstå varandra bättre. 4-åringar kommer även in i ett stadie där man vill vara lite cool och vågar inte erkänna saker man inte vågar göra utan skyller istället att man inte får för mamma, pappa eller kanske pedagogerna på förskolan. Istället då som pedadgog fråga mysteriesamt barnet om det verkligen är så, kan man tänka just på det. Barnet bara kanske inte vågar erkänna att den inte vågar.

När barnet fyller 4 år går man på en "4-årsundersökning" på bvc. Beroende vilken kommun man bor i beror också undersökningen. Men standard saker som man ska och måste kolla är: syn- och hörselprov, en bedömning av barnets motorik, språkutveckling och anpassning till omgivningen, till föräldrar, syskon, kamrater. Att inte stressa upp över en sådan här undersökning är viktigt. Öva vissa övningar hemma eller på förskolan, du kan till och med be förskolans personal att vara lite uppmärksamma på om barnets tillexempel har dålig balans eller inte sparka boll med sina kompisar. För då är det något man kanske behöver öva på mer om tillexempel finmotoriken är utmärkt. Men det kan lika gärna vara tvärtom, att det är grovmotoriken som är utmärkt men finmotoriken är urusel. Så man får hålla koll både som förälder och pedagog och hålla utkik om något barn har det svårt med något. Men det är som sagt inget att vara nervös för och visst kommer antagligen barnet vara lite rädd i början men snabbt börja slappna av med doktorn som gör undersökningen.

Källa: Personliga åsikter av Johanna Lewander Jacbsson + Fakta ur: Stora boken om barn, Kristina Hofsten, Lena Lidbeck, Prisma 2008

Libero Day 2011 in Athens Greece - SCA
CC BY 

"Barnets föräldrar eller annan vårdnadshavare har huvudansvaret för barnets uppfostran och utveckling och ska vägleda barnet då han/hon utövar sina rättigheter."
Taget ur Barnkonventionen.

Quiz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.