torsdag 24 januari 2013

5-åringen

En typiskt5-åring

Motoriskt: En 5-årings rörelser blir mindre barnsliga. Barnen har god balans och använder motoriken med precision och skicklighet. T ex det en 5-åring lär sig i slalombacken under en dag kan ta flera veckor att lära sig för en vuxen person
Dom har också lärt sig att Kastar boll över huvudet, Fångar boll efter studs, Kan klippa papper efter linje, Handdominans (vänster/ högerhänthet) är utvecklad, Gillar att prova nya saker och ta risker.Emotionell och social utveckling: 5-åringen börjar att ta hänsyn mot andra och kan dela med sig och vänta på sin tur.
5-åringen har också börjat utveckla medkänsla till människor, djur och allt annat levande. Barnet har också starka känslor för vad man får och inte får göra. 5-årigen är lyhörd får normer och värderingar som råder i samhället. Barnet börjar tänka i termen "vi" och inte sig själv. Barnet tycker det är roligare att göra saker tillsammans med en kompis och kompisarna spelar större roll hos en 5-åring. En 5-åring är väldigt lätt att bli kompis med. Dom är sociala, pigg på kontakter, omtänksam och kärleksfull

Kognitiv och Intellektuell utveckling: 5-åringen börjar lägga märke till vad hen klär på sig och kan tycka att vissa klädesplagg som tidigare vart mera lämpliga kan vara för barnsliga. 
Det uppstår mindre bråk med föräldrarna. En 5-åring har ca 2000 ord i sitt ordförråd men ibland skapar dem egna ord när dom inte hittar ordet dem letar efter.
Många 5-åringar intresserar sig för bokstäver och vissa knäcker "läskoden" redan i den åldern. Det börjar ofta av att barnet är nyfiken på hur alla bokstäver ser ut. Inlärning bygger helt på barnets intresse och lust.

reads pippi longstocking
av: cwasteson

"Varje barn har rätt till lek, vila och fritid" Barnkonventionen artikel 31

källa: http://www.smabarn.se/utveckling/motorik.htm
"Stora boken om barn"
 Kristia hofsten, Lena Lidbeck
Prisma, 2008


Gör ett Quiz och se om du förstod :)
Klicka här för quizet ----> här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.